Een nieuwe gewoonte

Bewustwording

De allereerste stap in het doorvoeren van een nieuwe gewoonte is jezelf bewust maken van je huidige gewoontes en je huidige levensstijl. Door enkele kritische vragen te stellen, kan jij zelf ontdekken hoe jij naar alcohol kijkt, wat jouw visie is op alcoholgebruik en waarom jij alcohol precies zo lekker of gezellig vindt. Er is namelijk een groot verschil tussen alcohol drinken in gezelschap bij speciale gelegenheden of alcohol drinken thuis in je eentje na een zware dag. Begrijp ons niet verkeerd, beide zijn helemaal oke, maar door kritisch te kijken naar de achterliggende redenen kan je makkelijker een nieuwe gewoonte opbouwen.

Wil je graag dieper duiken in deze fase rond bewustwording. Neem dan zeker ook eens een kijkje in ons Playbook, waar je bovendien ook een handige zelftest kan doen rond bewustwording.

En actie!

Vervolgens is het tijd om een duidelijk actieplan op te stellen voor jezelf. Denk hierbij aan specifieke acties die meetbaar en relevant zijn en waarbij je ook een duidelijke timing voorop kan stellen. Een voorbeeld van een eerste actie is jezelf informeren over de nadelen van alcoholgebruik op korte en op lange termijn, of meer leren over de voordelen van alcohol achterwege laten. Een duidelijk overzicht vind je trouwens in dit blogartikel.

Geen risico’s

Ligt er een feestje in het verschiet? Heb je een etentje met vrienden of familie gepland? Mogelijks worden dit momenten waarop je doorzettingsvermogen op de proef wordt gesteld. Als je verwacht dat het moeilijker gaat worden op zulke momenten om ‘nee’ te zeggen tegen alcohol, stel dan voor deze risicomomenten duidelijke actiepunten op. Bedenk alternatieven om het je op de risicomomenten zelf zo makkelijk mogelijk te maken. Voorbeelden zijn vooraf al meedelen dat je niet drinkt, bedenken hoe je bepaalde vragen van je omgeving gaat beantwoorden en op de menukaart kijken welke non-alcoholische alternatieven er beschikbaar zijn. Er zijn trouwens tegenwoordig tal van lekkere mocktails en alcoholvrije alternatieven op de markt die je kunnen helpen in het opbouwen van een nieuwe gewoonte.

Bovendien ga je ook best op zoek naar alternatieve manieren om te ontspannen. Geniet je enorm van een aperitiefje na het werk, ga dan op zoek naar een lekkere aperitief zonder alcohol en serveer die zoals je dat met een alcoholisch drankje zou doen, inclusief ‘botanicals’ en een mooi glas. Kan je ook genieten van een wandeling of een warm bad, dan zijn dat ook ideale manieren om gezelligheid aan je dag toe te voegen, zonder aan alcohol te hoeven denken.

Eyes on the prize

Volhouden is het sleutelwoord bij het aanleren van een nieuwe gewoonte. Zo kom je stapje per stapje dichter bij je doel en bij elke fase wordt het ook steeds gemakkelijker om deze nieuwe gewoonte als iets ‘normaals’ te zien. Door jouw doel te communiceren naar je omgeving zorg je misschien wel voor aanmoediging van de personen die dicht bij jou staan, zodat je doel behalen alleen nog maar belangrijker voor je wordt.

Hoe langer je je nieuwe gewoonte kunt volhouden en hoe dichter je bij je doel komt, hoe makkelijker dat het hele proces zal gaan. Voelen de eerste twee weken zonder alcohol als een echte uitdaging? Focus dan op datgene dat je wilt bereiken, waar je naartoe wilt zodat je terug de ‘drive’ krijgt om door te zetten. Voor je het weet kost deze verandering of deze nieuwe gewoonte je helemaal geen moeite meer.

Nog enkele kleine tips nodig om langer vol te houden?

  • Zoek motiverende quotes
  • Zet in je kalender hoe lang je al bezig bent
  • Praat met anderen over je doel

Wees lief voor jezelf

Een nieuwe gewoonte creëren vraagt wat van een mens, we zijn namelijk echte gewoontedieren en elke vorm van verandering kan een uitdaging zijn. Daarom is het belangrijk dat je niet te streng bent voor jezelf. Uiteraard zal deze verandering niet fijn aanvoelen in het begin, zeker als je gewoon bent van heel regelmatig een glaasje uit te schenken. Op zulke momenten is het extra belangrijk om jezelf goed in de watten te leggen, bewust te ontspannen of jezelf eens iets anders te gunnen.

Een nieuwe gewoonte creëren is dus zeker geen gemakkelijke klus, maar door de verschillende fasen van deze verandering te begrijpen zal je stap voor stap dichter bij je doel komen. Veel succes!