Tine De Donder gaat voor alcoholvrij

Alcohol... Dat is toch iets gezellig, hé!

Zo dacht ook Tine De Donder er lange tijd over. Een glaasje wijn bij een restaurantbezoek, een biertje op een terras of een cocktailtje in de zon... Veel mensen vinden dat de normaalste zaak van de wereld, en uiteraard is alles een kwestie van gewoonte. We zijn ons er niet vaak genoeg van bewust, maar regelmatig alcohol drinken kan grote gevolgen hebben voor onze gezondheid. Welke gevolgen precies, dat lees je in ons blogartikel over korte-en lange termijngevolgen van alcohol.

In deze blog focussen we liever op hoe het ook anders kan. Zoals bij Tine bijvoorbeeld; Zij stopte drie jaar geleden met alcohol drinken en tot op de dag van vandaag heeft zij nog geen andere plannen. We mochten haar vragen hoe zij dat precies ervaart.

Alcohol zit ingebakken in onze maatschappij.

Het sociale aspect

Tine kan tijdens ons gesprek alleen maar benadrukken hoeveel positieve effecten zij ervaart op haar lichaam en haar gezondheid sinds ze koos voor een leven zonder alcohol. Uiteraard is dat geen vanzelfsprekende keuze, want hoewel Tine enkel dronk op feestjes of bij het uitgaan in gezelschap van vrienden, toch zit alcohol drinken ingebakken in onze huidige maatschappij. Volgens haar is dat dan ook meteen het moeilijkste aspect van alcohol bannen; Stoppen met alcohol betekent dat je je moet verantwoorden tegenover anderen; waarom precies, hoe lang je dat van plan bent en vragen zoals ‘oh, drink jij nu nog steeds niet’ komen ook na drie jaar nog geregeld aan bod, vertelt Tine.

Het helpt wel wanneer er nog iemand op hetzelfde feestje is die niet drinkt, met twee sta je namelijk altijd sterker. Gelukkig merkt Tine de laatste jaren ook wel een verschuiving; Mocktails zijn tegenwoordig op veel plekken te verkrijgen en ook alcoholvrije aperitieven geraken steeds meer ingeburgerd. Benieuwd hoe het daar binnen een aantal jaren mee gesteld staat.

Mocktails geraken steeds meer ingeburgerd, een goed signaal.

Van de ene op de andere dag?

Tine heeft nooit ‘uitgekeken’ naar een bepaalde datum om te stoppen met drinken. Wel heeft ze alcoholconsumptie jarenlang in vraag gesteld, omdat het nu eenmaal bij zoveel mensen een ‘gewoonte’ is. Ze geeft aan dat ze zelf een ‘alles of niets persoon’ is, dus besloot ze van de ene op de andere dag dat het moment om alcohol te bannen aangebroken was. En op die beslissing kijkt ze drie jaar later nog steeds positief terug.

“Hoewel de verhalen je enorm kunnen helpen is het volgens mij nog altijd het belangrijkste dat de keuze volledig vanuit je zelf komt. Alleen dan kan je het volhouden.”

Tal van voordelen

Tine kan de voordelen van geen alcohol drinken niet genoeg benadrukken. Vooral haar slaapkwaliteit is er erg op vooruit gegaan omdat ze nu ook beter naar haar lichaam kan luisteren. Voelt ze zich moe, dan neemt ze rust. Iets wat ze beter kan aanvoelen nu ze geen alcohol meer drinkt.

Daarnaast haalt Tine ook aan dat ze zich fitter voelt, dat ze meer energie heeft en daarom ook vaker de tijd neemt om te sporten. Bovendien kom je door al deze dingen ook steeds fris voor de dag, daar waar alcohol al eens voor een hese stem of een vermoeide uitstraling kon zorgen.

Fris & fruitig, het kan dus echt.

Help is on the way!

Wat Tine tijdens de eerste maanden van haar ‘alcohol onthouding’ vooral geholpen heeft waren de verhalen van gelijkgestemden. Ze volgde enkele pagina’s op Instagram voor tips rond minder alcohol en ze las blogartikels van vrouwen die op eigen houtje stopten met alcohol drinken.

“Hoewel de verhalen je enorm kunnen helpen is het volgens mij nog altijd het belangrijkste dat de keuze volledig vanuit je zelf komt. Alleen dan kan je het volhouden.”, aldus Tine.

Tine zou dus nooit iemand ‘pushen’ of overhalen om te stoppen met drinken, maar wat ze uiteraard wel doet is vragen beantwoorden van mensen die alcohol ook willen bannen uit hun leven. Dat is immers een goede manier om elkaar te motiveren en te coachen.

Ondertussen blijft Tine haar goede gewoonte doordrijven en ondervindt ze nog elke dag de voordelen ervan. Ben jij ook benieuwd naar de voordelen van minder alcohol drinken? De keuze ligt volledig bij jou. Wij van SmartWithFood kunnen je alleen maar aanmoedigen en informeren.

Wil je nog meer te weten komen over het effect van minder alcohol drinken? We hebben alle informatie verzameld in een Playbook voor jou.