De Eco-Score: beter voor jou en het milieu

We proberen allemaal stap voor stap duurzamer en bewuster te leven. En te eten. Als jij straks broodbeleg in je winkelwagentje legt, heb je graag dat het niet alleen lekker is, maar ook een zo klein mogelijke ecologische voetafdruk heeft. Neem je dan best jonge gouda of kipfilet? En als drankje: liever koffie of melk? Met de Eco-Score wordt milieubewust kiezen een heel stuk makkelijker. Zo doe je in een handomdraai goed voor het milieu, en dus goed voor ons allemaal.

Waarom een Eco-Score?

De milieu-impact van voeding berekenen, iets voor wiskundigen? Misschien. Maar het resultaat, dat is voor iedereen interessant. Die Eco-Score toont ons namelijk de ecologische impact van wat we eten, zodat we bewust milieuvriendelijkere keuzes kunnen maken. Een belangrijke stap voor onze planeet, want met de juiste keuzes kunnen we de druk op het milieu aanzienlijk verlichten.

Elk gebaar telt

De cijfers over de impact van voedsel liegen er niet om. We staan voor een belangrijke milieu-uitdaging. Maar er is ook goed nieuws: we kunnen die cijfers veranderen! Door anders te consumeren en de voorkeur te geven aan voedingsmiddelen die minder grondstoffen verbruiken, minder vervuiling veroorzaken en beter zijn voor onze ecosystemen.

De Eco-Score zorgt ervoor dat je zo’n ecologische keuze kan maken bij je dagdagelijkse consumptie. Zo maak jij makkelijk een verschil. Uit respect voor onze planeet en de volgende generaties. Want als het om het milieu gaat, zijn er geen ‘kleine’ inspanningen. Elk gebaar telt.

Wat heeft je eten met het milieu te maken?  

Voordat je eten op je bord komt, wordt het geproduceerd, verwerkt, verpakt, vervoerd, gekoeld … Daarvoor zijn veel energie en grondstoffen nodig. Van de brandstof om serres te verwarmen tot die om de producten naar de winkel te transporteren. Dat alles zorgt voor milieuvervuiling en uitstoot van gassen. En op die manier draagt de voedingssector bij aan de klimaatverandering.

Hoe ziet de Eco-Score eruit?

Een overzichtelijk label

De Eco-Score is vergelijkbaar met de Nutri-Score: producten krijgen een letter- en kleurencode van A (groen) tot E (rood) die met verschillende parameters rekening houdt. In dit geval: één symbool dat heel wat milieuaspecten samenvat waarop het product invloed heeft. De vijf categorieën geven op die manier aan of het voedingsmiddel een lage of hoge ecologische impact heeft.

De Eco-Score wordt weergegeven door een gekleurd logo in de vorm van een boom met een letter van A (een groen label dat staat voor een zeer lage milieu-impact) tot E (rood, en een hoge impact).

Water, frisdrank en bereide maaltijden krijgen momenteel nog geen Eco-Score. Net als groenten en fruit. We willen namelijk eerst nagaan hoe we de berekeningswijze ook kunnen afstemmen op die specifieke producten en bijvoorbeeld rekening kunnen houden met seizoensgebondenheid.

Dankzij de labels (A, B, C, D of E) krijg jij in een oogopslag informatie over de milieu-impact van een product. En kan je verschillende producten vergelijken. Zo wordt milieubewust kiezen kinderspel!

Hoe berekenen we de Eco-Score?

Met de Eco-Score willen we de volledige milieu-impact van voedingsproducten in kaart brengen. Ja, echt de vólledige impact. Zo kunnen wij ons assortiment verder verduurzamen en kan jij bewust duurzamere keuzes maken. Om die impact te berekenen, houden we rekening met heel wat verschillende gegevens en criteria. Enerzijds met factoren die doorheen de levenscyclus van een product invloed hebben op het milieu en anderzijds met extra plus- en minpunten zoals toegekende duurzaamheidslabels.

Van boer tot bord

Wil je de volledige milieu-impact van een product weten, dan moet je de hele weg bekijken die het aflegt. De ‘levenscyclus’, zeg maar: van de grondstof, de productie, de verdeling en het verbruik tot de afvalverwerking.

Om de ecologische impact van die cyclus te kennen, gebruiken we de resultaten van de levenscyclusanalyses in de databank Agribalyse. Die worden berekend op basis van de PEF-methode (Product Environmental Footprint) en houden rekening met verschillende factoren: klimaatverandering, aantasting van de ozonlaag, ioniserende straling, land-, water- en energiegebruik, land-, water- en luchtverontreiniging (fijnstof, verzuring, eutrofiëring …) en uitputting van grondstoffen.

Een voorbeeld

De basilicum van Boni Selection kreeg Eco-Score A. Waarom die zo goed scoort? De basilicum wordt gekweekt in de eigen verticalfarm bij Colruyt. Duurzaam van zaadje tot verpakking.

Enkele troeven daarvan? De installatie draait op groene stroom van hun eigen windturbines en zonnepanelen. Bovendien ligt het vlakbij het distributiecentrum, dus sparen ze ook heel wat vrachtwagenkilometers uit. En de verpakking, die zorgt voor voldoende bescherming én is recycleerbaar.