Vier manieren om je energie te boosten


Heb je soms last van een energiedip of een vermoeid gevoel? Gezonde eetgewoontes maar ook een gezonde geest en een fit lichaam helpen je om elke dag vol energie en levenslust aan de dag te beginnen. Klinkt dat makkelijker gezegd dan gedaan? SmartWithFood geeft je vier eenvoudige manieren om je lichaam een energieboost te geven.

  1. Hou je ijzer en vitamine B12 op peil

Wat hebben rood vlees, groene bladgroenten, peulvruchten en volkoren producten met elkaar gemeen? Ze bevatten allemaal ijzer, een belangrijke stof die je immuunsysteem ondersteunt en je lichaam van energie voorziet. Ook vitamine B12 helpt futloosheid te verminderen. Deze stof haal je vooral uit vlees, vis en zuivel. Wist je trouwens dat een vitaminekort één van de drie belangrijkste oorzaken is van vermoeidheid? Voeg deze ingrediënten dus gerust wat vaker toe aan je weekmenu met behulp van de SmartWithFood-app.


  1. Geef de voorkeur aan trage suikers

Ook een schommelende bloedsuikerspiegel kan voor een gebrek aan energie zorgen. Heb je een dipje? Grijp liever niet naar een energiereep of -drankje want die zitten boordevol snelle suikers. Veel water drinken en kiezen voor trage suikers zoals fruit, groenten, granen, volkorenpasta en vezelrijk voedsel helpen je er zo weer bovenop. Deze producten zorgen namelijk voor een tragere energieopname die langer duurt. Ook vitamine C, dat je veel in kiwi, citroen en broccoli vindt, helpt je energiepeil hoog te houden.


Met de productscanner in de SmartWithFood-app zie je in één oogopslag welke ingrediënten een Nutri-score A hebben en dus weinig snelle suikers bevatten. 

Zit je nog met vragen over vitamines? Stel ze gerust aan de coach in de app.


  1. Investeer in je mentale gezondheid

Heb je soms het gevoel dat stress alle energie uit je lijf zuigt? Het is al langer geweten dat mentaal welzijn belangrijk is om positief en gezond door het leven te gaan. Gelukkig kan je jezelf ook makkelijk trainen om beter om te gaan met stress en chaos. Hoe? Door je hoofd regelmatig leeg te maken. Zet al je to do’s eens op papier. Zo hoef je niet te stressen dat je iets zal vergeten, tenzij je takenlijstje zelf natuurlijk. Ook meditatie, yoga en ademhalingsoefeningen brengen je hoofd én lichaam tot rust. Zie het als een soort van reset voor je brein waardoor je plaats maakt voor een heleboel nieuwe energie.


  1. Ook inspanning zorgt voor ontspanning

Sport en beweging zorgen voor energie! Is een rondje joggen het laatste waar je aan denkt wanneer je je moe en futloos voelt? Trek dan toch je (stoute) sportschoenen aan en ga de deur uit, al is het maar voor een half uurtje. Je zal zien: je lichaam maakt tijdens het bewegen endorfines aan waardoor jij je weer opgewekt en fit voelt. Bovendien heb je buiten in de frisse lucht ook weer tijd om al je gedachten op een rijtje te zetten. 

Benieuwd hoe je je immuunsysteem nog meer kan ondersteunen tijdens de wintermaanden? Lees dan onze blog over het abc van de vitamines.