Immuniteit ondersteunen: de basis

Elk lichaam heeft een afweermechanisme om ons te beschermen tegen tegen infecties met virussen of bacteriën, ziektes, beschadiging, vervuiling, enzovoort. Ons immuunsysteem helpt ons dus gezond te houden door te vechten tegen deze ‘aanvallen’ van buitenaf. Tal van cellen en weefsels uit ons lichaam zijn betrokken bij de acties of ‘immuunresponsen’ die ons immuunsysteem voert tegen externe prikkels. Zo verkleint de kans op schade aan onze gezondheid door ziekteverwekkers.

Ons immuunsysteem werkt tweeledig. Er is namelijk het aangeboren immuunsysteem, een verdedigingslinie die we allemaal hebben sinds de geboorte, en het adaptieve immuunsysteem. Dit adaptieve immuunsysteem wordt versterkt doorheen ons leven om ons te verdedigen tegen specifieke virussen of ziektes waar we eerder al mee in contact kwamen.

Beide immuunsystemen versterken elkaar en hebben elkaar nodig om optimaal te werken. Het is precies hoe ons lichaam een heel specifieke reactie opbouwt tegen mogelijke prikkels.

Evolutie

Ons hele lichaam verandert onophoudelijk nog voor onze geboorte en dit proces blijft het hele leven doorlopen. Hetzelfde geldt voor ons immuunsysteem. Door de constante aanpassing van ons afweersysteem kan deze het hoofd bieden aan schadelijke prikkels.

Bij onze geboorte is het immuunsysteem nog niet volgroeid, pas in de eerste maanden ontwikkelt het zich verder. Toch is er helemaal in het begin al voor een stukje een afweersysteem aanwezig doordat dit via de placenta is doorgegeven van moeder op kind of eventueel door moedermelk. Zo zijn we bij de geboorte al tamelijk beschermt tegen infectieziektes.

Hoe meer we in de eerste levensjaren blootgesteld worden aan externe prikkels, hoe beter ons immuunsysteem zich gaat aanpassen en hoe beter we dus beschermd gaan zijn in ons verdere leven. Ook dingen zoals regelmatig buiten spelen of opgroeien met huisdieren kunnen ons immuunsysteem als kind al ‘pushen’ om sterker te worden.

In de kindertijd ontwikkelt het immuunsysteem zich nog meer en ook het toedienen van enkele vaccins kunnen de werking van ons afweermechanisme ondersteunen.

Hebben kinderen regelmatig moeten vechten tegen virussen of infecties, dan is de kans groot dat ze als jongvolwassenen goed beschermd zijn tegen aanvallen van buitenaf.

Van zodra we volwassen zijn is ook ons immuunsysteem volgroeid. Het functioneert nu optimaal doordat het een soort van database heeft verzameld doorheen de jaren. Zo kan het heel specifiek weerstand bieden tegen bepaalde externe prikkels.

Helaas zal ons immuunsysteem ook weer aan kracht verliezen bij het ouder worden. Dit gebeurt uiteraard geleidelijk aan maar toch is het belangrijk om ons bewust te worden van onze kwetsbaarheid. Het is interessant om dan te gaan kijken naar manieren om onze immuniteit zo goed mogelijk te gaan ondersteunen. Hierover kan je binnenkort meer lezen in onze blogs over immuniteit.

Je hoort het al, ons immuunsysteem is complex en verandert gedurende je hele leven. Gelukkig kunnen duurzame, goede gewoontes in je levensstijl een groot effect hebben op de werking van je immuunsysteem op lange termijn.