Ondersteun je immuniteit door je levensstijl

Onze immuniteit verdedigt ons lichaam tegen ‘aanvallen van buitenaf’, denk maar aan virussen, ziektes, infecties en dergelijke. Ons immuunsysteem evolueert constant zodat het onze gezondheid op de best mogelijke manier kan verdedigen. Toch kan je zelf ook je immuniteit ondersteunen door enkele kleine aanpassingen in je levensstijl door te voeren. Wil je weten hoe? We leggen het stap voor stap uit in dit blogartikel.

Eerst en vooral zijn er enkele dingen die je moet weten over ons immuunsysteem. Deze zaken begrijpen zal je helpen om gezonde keuzes te maken die je immuniteit ondersteunen.

Belangrijk om te weten is dat onze immuniteit samenhangt met de gezondheid van onze darmen. Onze darmen bevatten namelijk tal van bacteriën (waaronder ook gezonde bacteriën) die nodig zijn om een gezond immuunsysteem te waarborgen. Door een grote variëteit aan goede bacteriën gaat onze immuunrespons beter werken. Onze darmen, wat we eten en onze immuniteit hebben dus een driehoeksverhouding.

We kunnen wel stellen dat onze darmen blij worden van gezonde en gevarieerde voeding, net zoals jijzelf natuurlijk!

Een tweede belangrijk inzicht over onze immuniteit gaat over metabole gezondheid en inflammatie? Infla-wat? Inflammatie is een beschermingsreactie van ons lichaam na een infectie of een verwonding, denk maar aan roodheid, pijn of zwellingen. Ook langdurige stress of een gebrek aan beweging kunnen inflammatie triggeren. Metabole ontregeling, het andere begrip dat we hier zeker willen uitleggen, betekent de verstoring van onze stofwisseling. Dit wordt door ons afweersysteem als schadelijk herkend, waardoor dit op zijn beurt de ontregeling van onze immuniteit weer versterkt.

Je hoort het; Het is dus belangrijk om zowel onze voeding aan te pakken als onze mentale gezondheid, ons slaappatroon en beweging als we onze immuniteit zo goed mogelijk willen ondersteunen. Hoe precies? Lees vlug verder!

Voeding

Omdat voeding en ons immuunsysteem nauw met elkaar verbonden zijn is het belangrijk om gezonde keuzes te maken. Eventueel kunnen supplementen ook helpen om je immuunsysteem te ondersteunen, zeker tijdens de wintermaanden.

Belangrijke voedingsmiddelen zijn onverzadigde vetzuren zoals omega 3, denk aan noten en zaden. Ook hoogwaardige eiwitten uit kip, vis of zuivel zijn een goed idee, net zoals paddenstoelen, dat zijn namelijk échte boosters voor je immuniteit. Vergeet ook niet om te letten op vitamine D inname of vitamine C uit citrusvruchten.

Het belangrijkste is dat je voedingskeuzes maakt die op lange termijn vol te houden zijn en waar jij je goed bij voelt.

Hydratatie

Regelmatig water drinken is essentieel voor een goede gezondheid, dat weten we allemaal. Toch worden de voordelen van water drinken vaak onderschat. Zo is goede hydratatie nodig om je immuunsysteem te ondersteunen. Het optimaliseert namelijk de signalen die ons immuunsysteem binnenkrijgt en verbetert de bloeddoorstroming in ons lichaam.

Bovendien is hydratatie enorm belangrijk voor een goed functionerend lymfestelsel, iets wat nauw samenhangt met ons immuunsysteem.

Inderdaad, eerst water, de rest komt later!

Slaap

Ons immuunsysteem is vooral ‘s nachts actief om ‘op te ruimen’. De indringers die overdag mogelijks schade hebben aangericht worden de volgende nacht uit de weg geruimd. Daarom is voldoende slapen en rust nemen juist zo belangrijk voor ons immuunsysteem. Ontstekingen of externe ‘aanvallers’ krijgen zo geen (of minder) kans om schade aan te richten.

Beweging

Regelmatig sporten of wat activiteit inplannen in je dagelijks leven ondersteunt je immuniteit en je algemene gezondheid, zeker tijdens stressvolle periodes. Waarom? Onderzoek wijst uit dat beweging stresshormonen helpt te verlagen, waardoor je ook de kans op ziektes sterk vermindert. Nog een extra ‘win’ nodig? Beweeg dan in de buitenlucht, ook dat heeft een positief effect op je immuniteit.

Mentale gezondheid

Stress heeft een negatieve impact op onze algemene gezondheid. Meer nog; Het beïnvloedt ons immuunsysteem enorm. Stresshormonen zoals cortisol verzwakken zelfs het immuunsysteem, waardoor je vatbaarder wordt voor infecties. Zoek dus bewust naar manieren om te ontspannen en te ontstressen om je algemene gezondheid en je immuniteit te beteren.

Luchtkwaliteit

Vervuilende stoffen en gassen in de lucht schaden onze gezondheid veel erger dan altijd gedacht. Ze zullen bovendien ons lichaam continue belasten, waardoor er non-stop immuunresponsen uitgelokt worden. Bewust op zoek gaan naar rustige plekjes in de natuur kan je helpen om je immuunsysteem een pauze te gunnen.

Hoewel we op sommige factoren van onze immuniteit geen vat hebben, kunnen we toch keuzes maken die ons immuunsysteem stap voor stap gaan verbeteren.

Onze algemene gezondheid heeft immers baat bij een sterk immuunsysteem dat bestand is tegen dreigingen van buitenaf en we beloven dat al deze ‘efforts’ ook nog tal van andere voordelen met zich meebrengen voor je algemene gezondheid.