Het abc van vitamine D: hoe ondersteun je je immuunsysteem in de winter?

De zon, een vitaminebom

First things first: wat is vitamine D precies? Net zoals andere vitamines is het een minerale verbinding die je lichaam ondersteunt. Al is deze vierde vitamine in het alfabet wel een speciaal geval: het is namelijk de enige vitamine die ons lichaam zelf kan aanmaken onder invloed van de zon.

In de zomer- en lentemaanden is 15 minuten met het zonneke op je bolleke genoeg om voldoende vitamine D aan te maken. Tijdens de herfst en winter daarentegen schijnt de zon in België niet hard en vaak genoeg om onze reserves op peil te houden.

Waar is vitamine D precies goed voor?

Deze zonnevitamine is essentieel voor een sterk immuunsysteem bij jong én oud. Vitamine D zorgt voor een sterk gestel, stevige botten, tanden en spieren. Bovendien gebruikt je lichaam vitamine D om vlotter calcium op te nemen. Voor kinderen en zwangere vrouwen is deze vitamine dus extra belangrijk.

Als je weet dat we 2/3e van alle vitamine D in ons lichaam te danken hebben aan de zon, is het geen verrassing dat veel mensen een tekort aan vitamine D hebben tijdens de wintermaanden. Gelukkig is dat geen ramp. Een derde van onze totale hoeveelheid vitamine D halen we uit onze voeding, en dat heb je wél zelf in de hand. Gevarieerder eten kan dus helpen om je reserves weer aan te vullen!


Beter (w)eten

Is het gewoon kwestie van Popeye-gewijs een conservenblik open te trekken en een hele winter lang dezelfde groenten te eten? Gelukkig niet! Wel zijn er een aantal voedingsmiddelen die je deze winter wat vaker op je boodschappenlijstje mag zetten: vette vis en eieren. Zo is zalm zeker een goede keuze, maar de échte vitamine D-bom is toch wel regenboogforel. Om even te vergelijken: 100 gram forel bevat 9,4 microgram vitamine D tegenover 4,6 microgram in dezelfde hoeveelheid zalm. Ook bepaalde margarines en ontbijtgranen zijn verrijkt met vitamine D.

Nu vraag je je misschien af “Kan je met voeding alleen je reserves in balans brengen?” Helaas, dat is erg moeilijk. Volgens de Hoge Gezondheidsraad heeft een volwassenen 10 microgram vitamine D per dag nodig. Tenzij je dus elke dag regenboogforel wil serveren, raden we je toch aan om toch nog zoveel mogelijk te genieten van de winterzon met je kinderen in de tuin, in het bos, het dichtstbijzijnde park of aan een open raam. Alle kleine beetjes helpen om gezond de winter in te gaan!

Download nu onze app in de Apple Store of Google Play Store